Farver Artikler

Farve cirklen og hvordan du bruge farver på din…

Farver er ikke bare farver. De skal sammensættes rigtigt og vælges med omhu, ellers vil det ikke være pænt at se på på dit website.’

Farveteori er en videnskab med, hvor navne som Goethe og Newton har været involveret. Vi starter dog blødt ud her, og giver en introduktion til en standard farvecirkel.

Farvecirklen er en grafisk fremstilling af forholdet mellem forskellige farver. Cirklen bygger på tre primærfarver, der ikke kan skabes ved at blande andre farver: Rød, gul og blå. Herunder kan du se de primære farver på farvecirklen.


Sekundærfarverne er de farver, der findes ved at blande primærfarverne, f.eks rød+gul=orange, rød+blå=violet, gul+blå=grøn etc…

Til sidst har vi de tertiærfarverne, der fremkommer ved igen at blande sekundærfarverne med en primærfarve som vist herunder

Derudover er der de såkaldte neutrale farver: sort, hvid og grå, som ikke er en del af farvecirklen, men bestemt er vigtige alligevel. Disse bruges ofte som baggrunde på websites.

Hvordan forholder farverne sig til hinanden?

Kontraster

Når farver er i kontrast, så fremhæver de hinanden.

Her er det vigtigt i forhold til farvecirklen at kigge på komplementærfarver. Komplementærfarver er farver, der ligger modsat hinanden i farvecirklen. F.eks. er rød og grøn komplementærfarver ligesom blå og orange er det.

Komplementærfarver står i kontrast til hinanden, men der findes også andre kontraster. F.eks. er primærfarverne (rød, gul og blå) også kontraster, ligesom der opstår en kontrast ved at sammensætte en lys farve (dvs. tilsat meget hvid) med en mørk farve (tilsat meget sort). Desuden kan farvecirklen deles op i varme og kolde farver, der ligeledes danner kontraster, når de sættes sammen.

Du kan få hjælp til komplementærfarver til andre farver her.

Harmoni

Når farver er i blance er de i harmoni. Ligesom der findes forskellige typer kontraster, findes der også forskellige typer harmoni.

Én type harmoni forekommer ved at sammensætte en farve med den samme farve tilsat hvid eller sort (kaldet monokromatisk harmoni) som vist herunder

Analog harmoni fremkommer ved at vælge en hvilken som helst farve på farvecirklen og derefter vælge den farve, der ligger enten til højre eller til venstre for denne. Disse farver minder om hinanden uden at være ens.

Udover at kunne skabe kontrast kan komplementærfarver også skabe harmoni, kaldet komplementær harmoniandre. Harmonier kan findes ved at indlægge en række forskellige geometriske figurer ind i farvecirklen. Uanset hvordan de nedenstående figurer drejes, vil de farver som spidserne peger på, tilsammen skabe en harmonisk farveblanding.

Sådan bruger du farverne

Når du laver en hjemmeside vælger du dypisk 3-4 farver ud, ikke mere end det. Disse farver skal være i harmoni, men der må også gerne være lidt kontrast. Vælg derfor 2-3 harmoniske farver og én farve der er i kontrast. Brug den farve der er i kontrast mindst, da det hurtigt kan blive forstyrende, hvis to kontrastfarver kæmper om pladsen på siden. 

Du kan med fordel også bruge forskellige toner af dine valgte farver, hvis du vil anvende flere farver end de 3-4 du har udvalgt.

HTML.dk
På HTML.dk ❤ vi kode. Vi skriver kode, læser kode og drømmer kode... Her på sitet deler vi ud af vores viden, og har du brug for vores hjælp, skal du være velkommen til at kontakte os!